Avtoklav za profesionalno rabo

Vlažno steriliziranje oziroma steriliziranje z vlažno toploto oziroma paro je zelo hitro, cenovno ugodno in učinkovito. Prav zaradi tega je avtoklav oz. parni sterilizator eden od najbolj priljubljenih pripomočkov povsod, kjer je treba skrbeti za neoporečnost opreme. Zagotavlja namreč odlično higieno in odstranjevanje različnih organizmov. Z njim boste lahko poskrbeli za sterilizacijo vseh pripomočkov, ki dobro prenašajo vlago in toploto. Navadno je takšen kar velik del laboratorijske in medicinske opreme, zato so takšni sterilizatorji na paro izjemno pogosti in priljubljeni.

Kako najhitreje uničiti glive, bakterije in druge mikroorganizme? Steriliziranje s toploto je enostavno in učinkovito pri tem. Avtoklav deluje na tak način, da se znotraj pri visoko temperaturi ustvari para, ki uspešno sterilizira predmete v njem. Gre za fizikalen postopek, pri katerem se uporabi vlažna toplota. Ta je pri steriliziranju bolj učinkovita kot suha toplota, ki se uporablja samo pri predmetih, ki niso odporni na vlago.

Poleg tega obstajajo še naprave, ki za uničevanje mikroorganizmov uporabljajo plazmo. Te so prav tako lahko zelo učinkovite ter praktično univerzalne, saj se jih lahko uporablja tudi za predmete, ki ne prenašajo visokih temperatur. Vendar pa so takšne naprave dražje kot avtoklav, zardi česar ta še vedno ostaja številka 1 po priljubljenosti. Še vedno lahko z njim sterilizirate večino predmetov in opreme zelo hitro in učinkovito. Zaradi tega je vsekakor prava izbira in se lahko odlično obnese za profesionalno rabo v laboratorijih ali kje drugje.

Pri nakupu je treba biti vsekakor pozoren na to, kakšne programe delovanja nudi naprava in koliko časa trajajo. Od tega je odvisno, koliko časa bo trajala sterilizacija. Poleg tega pa je bistvena tudi prostornina naprave, saj je od tega odvisno, kaj vse boste lahko dali vanjo in koliko pripomočkov boste lahko naenkrat sterilizirali. Vsekakor je treba biti pri nakupu pozoren tudi na to, kako se določena naprava uporablja. Omogočati mora namreč čim bolj enostavno uporabo. Prav tako pa so bistvene tudi vse ostale specifike določenega modela, zato se jih splača podrobno preučiti, preden se odločite, kaj kupiti.