Katere betonske kanalete izbrati?

Betonske kanalete so namenjene za odvodnjavanje meteorne vode. Običajno so prekrite z rešetko, ki po eni strani dopušča zlivanje meteorne vode v kanaleto, po drugi strani pa so odprtine dovolj majhne, da se v kanaletah ne nabira preveč odpadnega materiala. Kljub temu se v betonskih kanaletah sčasoma nabere nekaj peska ali drobnih kamenčkov, smeti, listja in podobno, zato je treba betonske kanalete občasno očistiti. To delo je veliko lažje in hitrejše, če je rešetka enostavno snemljiva ter če jo je prav tako enostavno možno pritrditi nazaj na kanaleto.

Nemško podjetje Hauraton je v ta namen izdelal prav poseben sistem pritrjevanja in odstranjevanja rešetk na betonske kanalete, ki omogoča, da rešetke enostavno privzdignemo z izvijačem ali kakšnim podobnim orodjem, medtem ko je pritrjevanje nazaj še veliko lažje – zanj namreč ne bomo potrebovali nobenega dodatnega orodja. Rešetke le postavimo na betonske kanalete in stopimo nanje. Sistem je namreč zasnovan tako, da se ob obremenitvi s težo rešetka samodejno ‘zaklene’ oziroma pritrdi. Za pritrditev tako ne boste potrebovali nobenega vijaka, zaradi česar je tudi odstranjevanje rešetk lažje in hitrejše. Tako boste betonske kanalete lahko čistili brez težav, saj so enostavno dostopne.

Druga pomembna lastnost, na katero se splača biti pozoren pri izbiri, pa je obstojnost betonske kanalete. V vašem interesu je namreč, da izberete betonske kanalete, ki imajo čim daljšo življenjsko dobo oziroma takšne, ki so čim bolj trajne. Tako jih boste vgradili enkrat za vselej, jih po potrebi le še očistili, sicer pa se vam z njimi ne bo treba ukvarjati. Enako velja za rešetke, ki so običajno še bolj kot same kanalete izpostavljene različnim vremenskim dejavnikom. Tako rešetke kot betonske kanalete morajo biti zasnovane tako, da prenesejo veliko težo in obremenitev z njo. Modeli se glede na to lahko razlikujejo, a obstajajo tudi takšni, čez katere brez težav zapelje težek tovornjak. Prav tako pa so pomembne tudi druge lastnosti, ki se jih splača dobro preučiti pri nakupu.