Oljen parket edinstvenega videza

Parket

V zadnjem času se vedno več ljudi odloča za oljen parket. Še pred desetletji o tem ni bilo niti govora, saj se je za zaščito lesenih talnih oblog vedno uporabljalo le različne lake, danes pa te lahko nadomeščajo tudi olja. Ta so z razvojem postala tudi vedno bolj kakovostna in imajo odlične lastnosti, zato omogočajo enostavno uporabo in zelo dobro zaščito lesa, predvsem pa je z njimi možno poskrbeti za njegov edinstven videz, kakršnega z uporabo laka ni mogoče doseči.

Laki, olja in drugi načini zaščite lesa

Les je material, ki vsekakor potrebuje določeno zaščito, če ne želimo, da začne propadati, da spremeni barvo ali da se na njem pojavijo različne poškodbe. Za zaščito se lahko uporabljajo različna sredstva, kar velja tudi za lesene talne obloge. Parket je tako lahko zaščiten že tovarniško ali pa se ga po polaganju zaščiti z lakom ali oljem. Vsak od teh načinov pa vpliva ne samo na obstojnost lesa, ampak tudi na njegov videz:

  • če je uporabljen lak, je les bolj svetleč, saj lak na površini ustvari zaščitno plast, ki ščiti les pred poškodbami,
  • če je uporabljeno olje, je videz lesa bolj mat, saj se olje bolj vpije v les kot lak, zaradi tega pa tak način zaščite lesa tudi bolj poudari njegov naravni izgled.

Popravilo poškodb je lažje, če se odločite za oljenje

Parketi Onis

Če se odločite za oljen parket, pa bo lažje tudi popravilo poškodb. Običajno pride na poškodbi zgolj na eni ali nekaj deščicah, a tudi v takem primeru je pri lakirani leseni talni oblogi edina možnost popravila poškodb ta, da jo v celoti zbrusimo ter nato na novo polakiramo. To zahteva kar nekaj dela, prostor je treba pred tem popolnoma izprazniti, poklicati mojstre itd. Če se odločite za oljenje, pa je popravilo poškodb posamezne deščice veliko lažje in tudi hitrejše, predvsem pa lahko zanj poskrbite kar sami. Vse, kar morate storiti, je, da pobrusite zgolj mesto poškodbe ter nato tisto deščico ponovno naoljite. Tako boste poškodbo uspešno sanirali v najkrajšem možnem času in brez pretiranega truda.