Vitamin B12 - znaki pomanjkanja

Vitamin B12 – vam ga primanjkuje?

Kako vedeti, ali vam primanjkuje vitamin B12? Na to vas lahko opozorijo nekateri znaki, ki jih je dobro poznati, saj tako lahko pravočasno opazite njegovo pomanjkanje. Pri čemer pa je treba biti pozoren na to, da imajo takšni znaki lahko tudi druge vzroke, zato niso najbolj zanesljivi. Ravno tako pa je vsakih nekaj let dobro njegove vrednosti preveriti tudi v laboratoriju, saj se boste tako z največjo gotovostjo prepričali, da ga imate dovolj. V primeru, da temu ni tako, pa boste lahko ustrezno ukrepali.

Kdaj so vam v laboratoriju nazadnje pregledali kri?

Na pregled krvi nas zdravnik običajno pošlje, ko smo bolni ali imamo kakšne zdravstvene težave. Četudi takšnih težav nimate, pa je pametno vsaj vsakih nekaj let narediti podroben pregled krvi v laboratoriju. Pri tem je pametno preveriti tudi vitamin B12, saj ga marsikomu primanjkuje, čeravno tega sploh ne ve. Pomanjkanje je sicer še posebej značilno za ženske, sploh pa za tiste, ki imajo tudi sicer težave s slabokrvnostjo in pomanjkanjem železa. Marsikatera ženska se tudi zaveda, da ima v krvi premalo železa, ne ve pa, da je problem tudi vitamin B12, zato je dobro, če se pri laboratorijskih preiskavah krvi preveri tudi to.

Kaj narediti v primeru pomanjkanja?

Tako kot pri pomanjkanju katerekoli druge pomembne snovi je tudi vitamin B12 v primeru premajhne količine v telesu treba nekako nadomestiti. In to čimprej, saj gre za pomembno snov, ki jo vaše telo zagotovo nujno potrebuje za svoje delovanje in opravljanje številnih funkcij – za delovanje možganov, živčevja, imunskega sistema … Pri tem imamo na voljo dve možnosti:

  • ustrezno prehrano,
  • prehranske dodatke.

Če vam na svoj jedilnik ni problem uvrstiti več mesa, jajc in drugih živil, ki vsebujejo vitamin B12, potem njegovo pomanjkanje gotovo lahko nadomestite s prehrano. To bo zahtevalo le nekoliko več truda pri sestavi jedilnika in odločitvi o tem, kaj jesti. Če takšne hrane ne uživate ali jo morda uživate zgolj poredko, pa lahko poskusite tudi z uživanjem svežega pivskega kvasa ali fermentiranih izdelkov, najbolj enostaven in hkrati zanesljiv način pa zagotovo predstavlja ustrezen prehranski dodatek. Z njim je mogoče pomanjkanje premagati brez težav.

Vitamin B12 kot prehranski dodatek

Na tržišču lahko izbirate med zelo raznolikimi prehranskimi dodatki. Ti so dobavljivi v kapsulah, praških, sirupih in raznih drugih oblikah, pri čemer to niti ni tako pomembno, kot je pomembno to, da izberete obliko, ki vam ustreza, in da pred nakupom preverite tudi samo kakovost izdelka. Zaradi tega je treba vse prehranske dodatke kupovati samo v zaupanja vrednih spletnih trgovinah, kjer imajo vsi izdelki vse potrebne certifikate in so tudi ustrezno testirani. Testiranje dokazuje, da so varni za uporabo in resnično učinkoviti pri svojem delovanju. Zaradi tega jih je vsekakor najpametneje kupovati v slovenskih trgovinah, saj je slovenska zakonodaja na področju prehranskih dodatkov in dopolnil v primerjavi z marsikatero drugo državo precej bolj stroga, zato na tak način zagotovo ne boste kupili mačka v žaklju. Če hočete kupiti vitamin B12 v obliki prehranskega dodatka, se vam tako vsekakor splača pogledati v slovensko spletno trgovino holistic.si