Avtoklavi za parno sterilizacijo

Zelo učinkovito možnost za parno sterilizacijo predstavljajo avtoklavi. Gre za parne sterilizatorje, ki se od drugih podobnih naprav razlikujejo po tem, da postopek sterilizacije izvedejo hitreje. To poveča učinkovitost dela v laboratoriju, bolnišnici ali kje drugje, kjer se uporablja sterilizator, saj je neoporečna oprema na voljo že po nekaj minutah sterilizacije. Avtoklavi so prav iz tega z zelo priljubljeni in predstavljajo standardni kos opreme skoraj v vsakem laboratoriju, uporabljajo pa se še marsikje drugje.

Pri tem je pomembno vedeti, kako delujejo avtoklavi oziroma da gre pri sterilizaciji s paro za toplotno sterilizacijo. To pomeni, da je takšna sterilizacija primerna le za tiste predmete in opremo, ki je odporna na dokaj visoke temperature. Do kakšne temperature sterilizator segreje opremo in predmete, ki jih steriliziramo, je odvisno od posameznega modela. Vsekakor pa je pred uporabo treba preveriti, ali lahko določeno opremo, instrumente in druge predmete sploh steriliziramo na ta način.

Avtoklavi so na voljo v mnogih različicah. Pri izbiri je pomembno upoštevati specifike posameznega modela, predvsem pa njihovo prostornino. Od tega je namreč odvisno, koliko opreme, instrumentov ali drugih predmetov bo možno sterilizirati na naenkrat. Prav tako se avtoklavi oziroma parni sterilizatorji razlikujejo po tem, iz katere strani se jih polni, kakšne programe nudijo in kakšne dodatke imajo, pa tudi po tem, kaj vse lahko steriliziramo v njih. Zelo pomembno je tudi, koliko časa traja kakšen od programov sterilizacije in sušenja ter pri kakšni temperaturi sterilizacija poteka.

Podjetje Semlab ponuja različne modele, pri izbiri pa vam tudi svetujejo. Poleg tega pa vam svetujejo tudi pri uporabi in pravilnim rokovanjem z avtoklavi. V primeru, da potrebujete nov parni sterilizator, so zagotovo najboljši naslov za vsa vaša vprašanja, ki jih imate v zvezi z avtoklavi. Prav tako pa vam lahko pomagajo v primeru, da vaš obstoječi parni sterilizator ne deluje pravilno, saj se ukvarjajo tudi s popravili in servisiranjem.