Betonske kanalete z rešetko

Za odvodnjavanje se največkrat uporabljajo betonske kanalete Hauraton. Pri tem je zelo pomembno, kakšne izberete, saj med njimi obstajajo večje ali manjše razlike. Prva takšna razlika je ta, kakšne oblike so betonske kanalete, ki jih izberete. Če so spodaj čisto ravne oziroma niso zaobljene na spodnjem delu, bo voda iz njih težje odtekla, kot če bi bile zaobljene oblike. Prav zato velja biti pozoren na to že pri izbiri in nakupu, saj zagotovo želite izbrati čim bolj učinkovite betonske kanalete, ki vam bodo služile čim dalj časa.

Sama montaža ali menjavanje kanalete sicer ni zahtevno, problem je, ker je treba pri tem opravilu razkopati okolico. Če je ta že urejena, je to lahko problem oziroma prinese več dela in stroškov. Zato je takrat, ko vgrajujemo betonske kanalete, najbolje izbrati čim bolj kakovostne oziroma take s čim daljšo življenjsko dobo. Tako nam bodo služile več desetletij, saj je življenjska doba kakovostnega betona zelo dolga.

Prav to, kakšen je beton, iz katerega so narejene betonske kanalete, je pri izbiri najbolj pomembno. Poznamo namreč več vrst betona in niso vse vrste enako obstojne. Betonske kanalete morajo biti narejene iz armiranega betona, ki dobro prenaša tako visoke obremenitve kot zmrzal ter hkrati brez problemov zdrži v odličnem stanju dolga leta. Druga možnost pri izbiri pa so kanalate iz zelo odporne plastične mase, ki danes pogosto že nadomešča beton. Takšne kanalete so v primerjavi z betonskimi tudi lažje, kar vam omogoča bolj enostavno vgradnjo.

Ko kupujete betonske kanalete, pa ne pozabite preveriti še, kakšne rešetke lahko kombinirate z njimi. Izberite odporne rešetke iz materiala, ki je čim bolj odporen na korozijo in nizke temperature pa tudi na sol za posipanje cest, saj so običajno rešetke betonskih kanalete izpostavljene tudi tej. Rešetke za betonske kanalete so sicer različnih oblik, vrst itd., zato je izbira zelo velika.