Energetsko učinkovit radiator za kopalnico

radiator za kopalnico

Vsak radiator za kopalnico je namenjen ogrevanju prostora, vendar pa nekateri modeli za to poskrbijo veliko bolje in veliko bolj energetsko učinkovito kot drugi. To pomeni, da je pri izbiri vsekakor treba upoštevati tudi faktor energetske učinkovitosti, ki nam pove, koliko energije bo grelnik porabil za ogrevanje prostora oziroma njegovo segrevanje na določeno temperaturo, ki smo jo nastavili na termostatu.

Koliko energije porabi električni grelnik?

Radiator za kopalnico je naprava, ki oddaja toploto. To toploto pridobi iz električne energije, saj gre za napravo, ki je priklopljena na električno napajanje oziroma omrežje. Načeloma pri električnih napravah velja, da je poraba električne energije za njihovo delovanje odvisna od njihove moči. Močnejša ko je naprava, več energije porabi, vendar pa na porabo vsekakor vpliva tudi njena energetska učinkovitost. Vsi vemo, da pralne stroje, hladilnike in druge podobne električne naprave izbiramo tudi glede na to, v kateri energetski razred spadajo.

Energetski razred naprave je podatek, ki nam pove, kakšna je njena poraba električne energije. Ta podatek se lahko od modela do modela precej razlikuje, saj so različni modeli iste vrste naprave lahko različno energetsko potratni. Enako velja tudi za električne kopalniške grelnike, ki so z energijo lahko različno varčni ali potratni. Na vprašanje o tem, koliko energije točno za svoje delovanje porabi električni grelnik, tako ni možno enoznačno odgovoriti, saj je to odvisno od modela do modela, pa tudi od mnogih drugih dejavnikov, vsekakor pa je bodo varčni modeli z isto močjo za ogrevanje na isto temperaturo porabili manj. Pri izbiri je torej treba:

  • preveriti predvideno porabo energije za določen model
  • preveriti podatek o energetski učinkovitosti,
  • izbrati čim bolj varčen model,
  • se odločiti za ustrezno moč grelnika.
radiator za kopalnico na elektriko

Kje kupiti varčen radiator za kopalnico?

Če bi radi radiator za kopalnico, ki bi bil čim bolj varčen in bi tako za svoje delovanje oziroma ogrevanje prostora porabil čim manj električne energije, se vam splača pogledati modele, ki jih izdeluje norveško podjetje Glamox. Ti modeli namreč veljajo za zelo varčne oziroma se ponašajo z izredno visoko energetsko učinkovitostjo. Zasnovani so namreč tako, da porabijo kar se da najmanj električne energije, a kljub temu učinkovito segrejejo prostor tako, da je v njem prijetno toplo. Nižja poraba energije se tako nikakor ne pozna na udobju, zagotovo pa se pozna pri nižjih stroških za ogrevanje. To pa je tudi eden od najpomembnejših razlogov, zakaj se splača odločiti za tega proizvajalca oziroma za kakšnega od varčnih modelov.