Pri urejanju okolice je nujno urediti tudi odvodnjavanje

Se spopadate z urejanjem okolice? Ob tem razmišljate zasaditvi dreves in to, katera drevesa izbrati, o zasaditvi različnega grmičevja in drugega rastlinja ter postavitvi ograje ali tlakovanju? Vse našteto je vsekakor pomembno za skladno in lepo urejeno okolico, vendar pa pri njenem urejanju nikakor ne smemo pozabiti tudi na odvodnjavanje.

Nujen del ureditve okolice

Odvodnjavanje predstavljanja nujen del ureditve okolice. Zaradi tega moramo poskrbeti za vgradnjo ustreznega sistema, ki bo čim bolj učinkovito zmogel odvesti vso potrebno meteorno vodo na za to predvideno mesto, kjer bo ta lahko varno in zanesljivo poniknila v zemljo. Tako ne bo nevarnosti, da bi v vaši lepo urejeni okolici, na vrtu, dvorišču, parking prostoru, dovozu ali kje drugje meteorna voda povzročala kakršne koli težave, saj bo vsa pravočasno in ustrezno odvedena.

Odvodnjavanje je treba strokovno načrtovati

Linijska odvodnja

Če hočemo pri urejanju okolice ustrezno urediti tudi odvod meteorne vode, to zagotovo ne sme biti prepuščeno naključju, ampak je treba tega vsekakor strokovno načrtovati. Tega običajno ne moremo storiti sami, saj za to nismo ustrezno usposobljeni, ampak moramo poiskati strokovnjaka, ki bo kar se da najbolje, predvsem pa strokovno in učinkovito poskrbel za to. Največkrat je tak strokovnjak projektant, ki bo naprej zelo natančno preučil izbrano površino oziroma parcelo ter tudi vse njene značilnosti. Nato bo na podlagi tega preučevanja ter upoštevanja raznih dejavnikov preračunal, kako zmogljiv sistem bi bilo treba vgraditi, da bo zadoščal vsem potrebam po odvodu meteorne vode.

Za lepo okolico – pri izbiri ni pomembna le funkcionalnost

Funkcionalnost sistema za odvodnjavanje je vsekakor pomembna, saj je od tega odvisna njegova učinkovitost in to, kako dobro bo celoten sistem deloval. Vendar pa si vsak, ki se ukvarja z urejanjem okolice, želi tudi, da bi bila ta čim lepše urejena. Zaradi tega tudi proizvajalci takšnih sistemov pri njihovem oblikovanju in izdelavi vedno bolj upoštevajo tudi estetsko plat in to, da se bodo lahko takšni sistemi čim bolj vizualno zlili z okolico. Zaradi tega pri izdelavi uporabljajo različne materiale oziroma so modeli na voljo v različnih izvedbah in celo barvah, ki jih lahko prilagodite glede na svoje potrebe in to, kako želite imeti urejeno okolico. Pri tem lahko izbirate med številnimi možnostmi, kot so na primer:

  • kanalete,
  • odtočni jaški,
  • travne rešetke,
  • različne druge rešitve itd.