Praktična rešitev za pakiranje – stretch folija

Stretch folija je uporaben in zelo raztegljiv material, v katerega se lahko ovije praktično katerikoli izdelek. Tako se jo recimo uporablja pri pakiranju tako najmanjših izdelkov kot pri pakiranju tovora z visoko težo in velikimi dimenzijami, ki je običajno nameščen na palete – vanjo se namreč ovije kar celo paleto s tovorom v red, kar gotovo olajša in pohitri postopek pakirana. Hkrati pa je na tak način poskrbljeno za odlično stabilizacijo in zaščito tovora pred poškodbami, prahom, vlago, umazanijo in različnimi drugimi dejavniki.

Za ovijanje in pakiranje izdelkov

Stretch folija je narejena iz odpornega plastičnega materiala oziroma filma. Njena glavna lastnost je njena velika raztegljivost. Zaradi tega je zelo primerna za ovijanje in povezovanje različnih izdelkov in tovora. Tega se namreč dobro oprime, z njo pa je tako možno več kosov tovora ali več izdelkov tudi zelo dobro ter trdno povezati med sabo.

Raztegljivost in trdnost materiala je sicer odvisna od tega, za kakšno vrsto se odločite, pri čemer imate na razpolago več različnih možnosti. Poleg tega pa so na razpolago tudi takšne, ki so na primer odporne na sončno svetlobo oziroma na UV žarke ter tako pakirane izdelke zaščitijo tudi pred njimi. To je še posebej primerno za uporabo pri izdelkih, ki bodo shranjeni na prostem oziroma bodo med shranjevanjem izpostavljeni sončni svetlobi, seveda pa se stretch folija lahko uporablja tudi pri pakiranju izdelkov, ki bodo shranjeni v skladišču.

stretch folija za ovijanje palet

Vsekakor lahko rečemo, da gre za praktično rešitev za pakiranje. Običajno je prozorna, lahko pa tudi drugih barv. Izdelke ščiti tudi pred vlago, razen v primeru, če je perforirana – takšna pakirna rešitev z luknjicami se uporablja pri izdelkih, ki jih je treba pakirati še tople, s čimer je poskrbljeno za odvod vlage oziroma kondenza iz embalaže.

Ročna ali strojna stretch folija

Stretch folija je na voljo v raznih izvedbah. V osnovi jo delimo na tisto, ki je namenjena ročni uporabi, ter na tisto, ki je namenjena strojni uporabi – ta je navadno večjih dimenzij. Pri uporabi s strojem je njena uporaba optimalna, saj stroj material lažje raztegne ter ga tako pri ovijanju uporabi manj. Pri večji količini izdelkov večjih dimenzij ali tovora, ki je naložen na palete, se vsekakor splača nakup avtomatskega stroja za pakiranje, saj vam bo ta celoten postopek močno olajšal ter poskrbel za to, da boste privarčevali pri porabi materiala.