Sonce je glavni vir za vitamin D3

vitamin D3

Sonce je glavni vir za vitamin D3. Naše telo ga namreč črpa iz sončnih žarkov oziroma z njihovo pomočjo tvori na koži. Zaradi tega je izpostavljenost sončni svetlobi nekaj nujnega za vsakega človeka, čeravno so sončni žarki lahko tudi škodljivi. Ravno zaradi tega se jim ne smemo neovirano preveč izpostavljati, saj lahko zaradi UV sevanja dobimo kožnega raka. Kako torej na naraven in varen način poskrbeti za to, da bo imelo naše telo na razpolago vitamin D3 v dovolj veliki količini?

Sončni žarki, prehrana in prehranski dodatki

Čeprav sonce predstavlja glavni vir za vitamin D3, pa ga nekaj malega lahko dobimo tudi s pomočjo prehrane. Zato je smiselno uživati čim več živil, ki ga vsebujejo. Naša prehrana mora biti zaradi tega čim bolj raznovrstna, naš jedilnik pa sestavljen tako, da telo iz njega lahko dobi vse potrebno za svoje normalno delovanje in dobro počutje. Dobra novica pri tem je, da obstajajo tudi kakovostni prehranski dodatki, s katerimi lahko poskrbimo za to, da naše telo dobi to, kar potrebuje, ne da bi se morali nekontrolirano nastavljati sončnim žarkom in bi pri tem tvegali še, da bi nas sonce opeklo ali poškodovalo našo kožo. Zavedati se namreč morate, da je porjavela koža v resnici zelo nezdrava in da gre za poškodovano kožo, zato se je pretiranemu nastavljanju sončnim žarkom bolje izogniti in raje poseči po kakovostnem prehranskem dodatku.

Prehranski dodatki so pomembni predvsem pozimi

Vitamin D boj proti virusom

Četudi ste poleti dovolj na svežem zraku in tako vitamin D3 vaše telo dobi po naravni poti, pa pozimi to ne velja. Ne le zato, ker je pozimi dan krajši in je zato obdobje sončne svetlobe krajše, pa tudi ne le zato, ker pozimi manj časa preživimo na prostem. Glavni razlog, zakaj se zimsko obdobje razlikuje od poletnega, je v tem, da poleti sončni žarki zaradi položaja zemlje padajo pod drugačnim kotom. Tako v zimskem času kljub izpostavljenosti sončnim žarkom vitamin D3 na naši koži ne nastaja. Zaradi tega ga primanjkuje ogromno ljudem. Do neke mere jim sicer pri tem pomagajo zaloge, ki so si jih ustvarili v poletnem času, a te kmalu skopnijo. Zato je pozimi edini način, da se te zaloge nadomesti, jemanje ustreznega prehranskega dodatka. Tega je najbolje jemati vse od jeseni do pomladi, po potrebi pa tudi izven tega obdobja.