sistemi za odvodnajvanje

Kakšen sistem za odvodnjavanje izbrati?

Na trgu so na voljo različni sistemi za odvodnjavanje. Katerega izbrati in kateri proizvajalec je najbolj zanesljiv? Kaj vse je treba upoštevati pri izbiri in na kaj je treba paziti pri vgradnji? Na koga se lahko obrnemo, če bi potrebovali nasvet? Lahko vse skupaj načrtujemo kar sami ali se je bolje obrniti na projektanta? Kakšen sistem izbrati, da bomo z njim res zadovoljni?

Različne možnosti glede na različne potrebe

Na začetku je treba predvsem vedeti, kaj sploh potrebujemo. Pri izbiri je namreč treba upoštevati različne dejavnike, predvsem pa to, za kakšno površino gre. Nekatere površine so namreč veliko bolj obremenjene kot druge, ponekod je v ospredju estetski vidik itd. Zahteve se torej razlikujejo od primera do primera, zato večina proizvajalec ponuja rešitve glede na namembnost površine ali objekta.

proizvodi za odvodnjavanje

Pri načrtovanju naj vam pomaga projektant

Sistemi za odvodnjavanje se tako delijo na tiste, ki so namenjeni za urejanje odvoda meteorne vode na cestah, v okolici stanovanjskih objektov, v parkih in na vrtovih, na parkiriščih, v industrijskih conah, športnih površinah in štadionih, na letališčih itd. Glede na vrsto površine je treba predvideti, kakšen sistem bi bil najbolj ustrezen, kar običajno naredi projektant. Slednji namreč preuči vse dejavnike, kot so velikost površine, material, količina padavin itd., ter izdela ustrezen načrt.

Priporočljivo je izdelati hidravlični preračun

Najbolje je, če se pred izbiro in vgradnjo sistema izdela še tako imenovan hidravlični preračun, na podlagi katerega se določi, kako zmogljive kanalete in druge elemente potrebujete. Izbrani sistem mora biti namreč kos količini padavin oziroma meteorne vode, ki bo odtekala skozi njega, zato je zelo pomembno, da se pred njegovo izbiro vse natančno preračuna. Tako bo izbira veliko lažja.

Funkcionalne in estetske rešitve za odvodnjavanje meteornih voda

Ko enkrat določimo tehnične potrebe, pa je na vrsti še izbira ustreznih elementov glede na druge dejavnike. Na parkiriščih, dvoriščih, cestah in drugih podobnih površinah pridejo v poštev samo sistemi za odvodnjavanje s čim manjšo višino, saj bi bili sicer lahko moteči. Na drugih površinah pa je velikokrat treba misliti tudi na estetski vidik, zaradi česar se proizvajalci trudijo izdelati čim bolj funkcionalne in estetske rešitve.