električni-stenski-radiator

Električni stenski radiator – kakšno moč izbrati?

Bi radi kupili električni stenski radiator? Ste si že ogledali nekaj modelov, a niste popolnoma prepričani, kolikšna moč bi bila zadostna za vaš prostor? Vas skrbi, da izbrani model morda ne bi bil dovolj zmogljiv, po drugi strani pa ne želite kupiti preveč močnega grelnika, ki bi po nepotrebnem trošil energijo? Kakšna moč je sploh optimalna za določeno kvadraturo prostora in kaj vse je poleg kvadrature še treba upoštevati pri izbiri najbolj ustrezne ogrevalne moči?

Izračunajte si primerno moč grelnika!

Preden se odločite za to, da boste kupili električni stenski radiator, si je pametno preračunati, kolikšno moč za ogrevanje potrebujete. Na tržišču je namreč malo morje raznolikih grelnikov, ki se razlikujejo glede na mnoge lastnosti, predvsem pa imajo različno ogrevalno moč. Da boste vedeli, kateri med njimi bi bil najbolj primeren za vaše potrebe, je priporočljivo najprej narediti izračun, kolikšna ogrevalna moč je v vašem primeru sploh potrebna. Slednja je namreč odvisna od:

 • velikosti oziroma kvadrature prostora, pri čemer je treba upoštevati tudi višino stropov,
 • kakovosti izolacije, pri čemer je treba upoštevati tudi tesnjenje oken, vrat ipd.,
 • tega, ali se bo grelnik uporabljal za osnovno ogrevanje oz. kot edini vir ogrevanja, ali pa  ga boste uporabljali za dogrevanje prostora v kombinaciji oz. skupaj z drugimi ogrevalnimi telesi,
 • povprečne zunanje temperature v času ogrevanja,
 • tega, ali so v času ogrevanja ogreti tudi sosednji prostori ter prostori nad in pod prostorom, ki ga želite ogreti,
 • tega, ali so v prostoru tudi druge naprave, ki ogrevajo prostor (npr. pečica).
električni-stenski-radiatorji-Glamox

Električni stenski radiator in njegova ogrevalna moč (W)

Kakšna ogrevalna moč je sploh potrebna za ogrevanje nekega prostora? Podatek o moči (W) nam pove, kako zmogljiv je nek električni stenski radiator. Pri čemer pa se to, za kako velik prostor je takšna moč primerna, ne razlikuje le glede na same lastnosti prostora in njegovo kvadraturo, ampak tudi glede na različne tehnične karakteristike grelnika. Načeloma pa se pri izbiri poleg lastnega izračuna primerne moči velja držati tudi priporočil proizvajalcev. Ob tem velja nekako, da je grelnik z močjo:

 • 400 W primeren res za najmanjše prostore v velikosti ok. 4 kvadrate,
 • 600 W dovolj za ogrevanje prostorov, ki so veliki okoli 6 kvadratnih metrov,
 • 800 W potreben za gretje prostora, ki je velik okoli 8 kvadratov,
 • 1000 W dovolj za ogrevanje okrog 10 kvadratnih metrov velikega prostora,
 • 1500 W primeren za ogrevanje prostora, velikega ok. 15 kvadratov,
 • 2000 W dovolj za ogrevanje 20 kvadratnih metrov velikega prostora.

Če je prostor, v katerem boste uporabljali grelnik, zelo hladen, nima dobre izolacije ali pa bi ga želeli ogreti na visoko temperaturo v čim krajšem času, se splača izbrati še nekoliko močnejši grelnik od zgoraj navedenih priporočil. Tako bo toplote zagotovo dovolj in bo grelnik lahko deloval učinkovito ter poskrbel za dobro ogrevanje. V primeru, da bi želeli bolj natančen izračun primerne moči za vaš prostor, pa se vam splača pokukati na silenos-ogrevanje.si, kjer boste našli tudi kalkulator, s katerim si lahko pri tem pomagate. Na omenjeni spletni strani pa boste ob vsakem modelu grelnika, ki ga prodajajo, našli tudi vse potrebne podatke o tem, za kako velik prostor je primeren določen model.