Operacija krčnih žil in drugi ukrepi

Kdaj je potrebna operacija krčnih žil in ali je to edina rešitev v primeru, da se soočate s to težavo? Marsikdo namreč po nepotrebnem odlaša z operacijo, čeprav ima težave, saj bi se ji najraje izognil. V resnici pa se zaradi tega odlašanja in čakanja lahko stanje močno poslabša. Težave namreč ne izginejo kar same od sebe, ampak z leti lahko še napredujejo, zaradi česar je zdravljenje še bolj zahtevno, kot bi bilo prej. Lahko namreč pride do vnetij, krvavitev, otekanja ali ran, s tem pa tudi do bolečin, ki morda prej v taki meri niso bile prisotne.

Vaje in drugi preventivni ukrepi

Obstajajo sicer tudi posebne telovadne vaje in različni preventivni ukrepi, ki lahko omilijo težave oziroma pripomorejo k temu, da se stanje ne slabša tako zelo hitro. Vendar ti ukrepi najbolje delujejo predvsem pri tistih, ki večjih težav sploh še nimajo, so pa recimo dedno nagnjeni k žilnim boleznim, zato je pametno, da se že preventivno izogibajo recimo dolgotrajnemu stanju na mestu itd.

Nikakor pa vaje in drugi preventivni ukrepi niso nadomestilo za operacijo. Pri tem je treba vedeti, da je operacija krčnih žil dokaj enostavna operacija, ki v večini primerov daje odlične rezultate ter ima zelo malo zapletov. Največkrat namreč poteka z laserjem ali celo s pomočjo radiofrekvenčnih valov, torej s sodobnimi metodami, ki omogočajo tudi hitrejše in bolj enostavno okrevanje, kar je za paciente vsekakor zelo pomembno.

Okrevanje sicer traja nekaj časa, med tem časom pa se je treba držati določenih priporočil, imeti povite noge ter ne izvajati določenih aktivnosti. Čeprav je okrevanje za marsikoga bolj neprijetno kot sama operacija krčnih žil, pa po preteku nekaj mesecev pacienti spoznajo, da je bilo vredno, saj so njihove težave odpravljene. Zaradi tega se jih večina lažje odloči še za operativni poseg na drugi nogi, v kolikor je to potrebno. O tem, ali je bo potreben operativni poseg ali pa bodo dovolj druge metode zdravljenja, sicer odloči zdravnik specialist, zato se v primeru, da imate težave kar čim prej pogumno in brez oklevanja naročite na pregled ter tako naredite prvi korak pri premagovanju svojih težav!